Cum și când trebuie să pregătiți combustibilul pentru un cazan pe lemne?
Un copac proaspăt tăiat trebuie să se așeze într-un loc bine ventilat, astfel încât tot excesul de umiditate să fie îndepărtat din el. Pentru lemnul de foc preparat iarna, șase luni sunt suficiente, dar lemnul „de vară” va trebui să stea mult mai mult – până la un an. Numai atunci lemnul poate fi folosit drept combustibil. Această procedură va ajuta la minimizarea aspectului funinginei și a probabilității de apariție a fumului la utilizarea cazanului. În consecință, cu cât conținutul de umiditate al lemnului este mai mare, cu atât eficiența de încălzire este mai mică.Momentul optim pentru colectarea lemnului de foc este considerat a fi sfârșitul toamnei – începutul iernii. În acest moment, copacii și-au căzut deja frunzele, mișcarea sevei în interiorul trunchiului copacului încetinește, ceea ce înseamnă că conținutul de umiditate al lemnului scade. De asemenea, la frig va fi mai ușor să despicați buștenii.Desigur, lemnul de foc pentru nevoi personale poate fi pregătit în orice perioadă a anului. Cu toate acestea, trebuie să urmați o anumită tehnologie, care constă în:
- Taierea lemnului;
- Tăierea buștenilor;
- Uscare;
- Stive pentru depozitare.
Depozitarea corectă a lemnului de foc
De asemenea, stivuirea și depozitarea lemnului de foc trebuie să fie corecte. Locația ideală ar fi o grămadă de lemne cu un acoperiș deasupra, pentru a proteja lemnul de zăpadă și ploaie. Întreaga structură trebuie să fie bine ventilată, astfel încât lemnele de foc să fie stivuite astfel încât să existe între ele goluri de trecere pentru circulația aerului. În acest fel, nu se vor umezi sau putrezesc. Nu este recomandat să așezi lemne de foc pe pământ, astfel încât să nu absoarbă excesul de umiditate.Lemnul de foc corect și la timp vă va ajuta să scăpați de problemele de încălzire în lunile de iarnă, iar utilizarea unui cazan cu combustibil solid va face ca întregul sezon de încălzire să fie cât mai confortabil posibil.
Dacă este posibil, utilizați numai lemn de foc uscat. Lemnul de foc uscat mentine arderea intensa timp de 3-4 ore. Umiditatea lemnului de foc afectează foarte mult puterea calorică a lemnului (reduce), și de asemenea crește fumul și cantitatea de rășină și cenușă care se poate depune pe pereții cazanului și ai coșului de fum. Uscarea naturală a lemnului atunci când este depozitat în interior sau sub baldachin durează aproximativ un an!!!
În practică, oamenii cumpără lemn de foc înainte de sezonul de încălzire și are umiditate ridicată. Un sfat bun este să cumpărați lemn de foc primăvara și să-l lăsați să se usuce pe tot parcursul verii fierbinți. La utilizarea unui astfel de lemn de foc, timpul dintre încărcare și randamentul cazanului va crește.
Nu se recomandă utilizarea lemnului de conifere din cauza conținutului ridicat de rășină. Dar lemnele de esență tare sunt foarte bune ca combustibil.
Nu este recomandat să încălziți camera cu lemne mici. Se sting foarte repede, iar timpul pentru un astfel de marcaj este redus drastic. Cea mai bună dimensiune a buștenilor este de aproximativ 15-30 cm în diametru.
Atunci când cumpărați lemn de foc, țineți cont de adâncimea focarului cazanului dvs., deoarece lemnul de foc poate să nu încapă în cazane mici și este stivuit în diagonală, în timp ce cantitatea de lemn de foc pe stivă devine și ea mai mică. Lungimea standard a buștenilor, la care aderă majoritatea vânzătorilor, este de 35-40 cm.La toate modelele de cazane, se ia în considerare și acest punct (adâncimea focarului de la 45 cm)
Prețul lemnului de foc nu este mare în comparație cu alte tipuri de combustibil. Datorită creșterii cererii de cazane pe combustibil solid, prețul lemnului de foc tocat a crescut ușor. Prețul a variat în funcție de regiune, anotimp și calitatea lemnului de foc în sine. De obicei, o casă de 100 mp necesită 4-6 metri cubi pe sezon. Depinde de izolarea casei, instalarea corectă, tipul de lemn și tipul cazanului.
Arderea lemnului nu produce efecte nocive active asupra mediului.
Cum să încălziți corect un cazan cu lemne: care tip de lemn este mai bun, dimensiunea lor și cât este necesar pentru arderea pe termen lung?
Ce cazane se pot arde cu lemne?
Gama de unități de încălzire cu ardere lungă este variată. Desigur, fiecare proprietar caută o alternativă la tipul principal de combustibil pentru cazan. În ceea ce privește modelele cu combustibil solid, nu există dificultăți deosebite în acest sens. Există o gamă largă: lemn de foc european (brichete de combustibil), cărbune, deșeuri de lemn, combustibil granulat. Utilizarea peleților în loc de bușteni este în unele cazuri mai profitabilă. Dar dacă rezerva de granule se epuizează în cel mai inoportun moment? Este oare posibil să le înlocuiți cu lemne de foc într-un cazan pe peleți? Va funcționa?
Poate lemnul să servească drept combustibil pentru un cazan pe peleți?
Răspunsul este clar – înlocuirea este posibilă dacă designul unității permite o astfel de modernizare. Ce se face cel mai des:
- Pentru modelele echipate cu sistem automat, acesta este dezactivat.
- Modulul de peleți este înlocuit cu un grătar.
Cazan de fabrica
Funcționarea unui cazan pe peleți după modernizare
Caracteristici de proces
Ce trebuie să știți înainte de a încălzi un cazan pe peleți cu lemne:
- Se folosesc numai bușteni uscati de înaltă calitate.
- Este necesar să preveniți arderea completă a marcajului. Trebuie să existe cărbuni mari aprinși în focar.
- Funcționarea cazanului este controlată manual, deci este necesară o monitorizare constantă.
- Consumul de combustibil crește.
Dacă intenționați să organizați încălzirea de rezervă cu lemne, ar trebui să cumpărați imediat un cazan pe peleți. Astfel de unități combinate sunt disponibile într-o varietate de configurații; există o gamă largă. Datorită versatilității lor în materie de combustibil, sunt convenabile.
Alegerea lemnului de foc ținând cont de caracteristicile speciilor de arbori
Diferite tipuri de lemn diferă în densitate, „rășină” și alte caracteristici. La ardere se eliberează cantități diferite de energie termică, astfel încât combustibilul pentru cazan trebuie ales cu înțelepciune.Pentru a nu supraîncărca cititorul cu informații voluminoase, vom lua în considerare caracteristicile lemnului de foc folosind exemplul reprezentanților individuali ai diferitelor tipuri de lemn, care sunt cel mai adesea folosite pentru așezarea într-un cazan cu combustibil solid. Principalele avantaje și dezavantaje în materie de încălzire sunt caracteristice și celorlalți reprezentanți ai grupului (roci dure etc.).
Mesteacăn
Avantaje:
- Pret accesibil.
- Aprindere usoara.
- Multă căldură, căldură (până la 3750 kcal).
- Efect de vindecare atunci când este ars.
Minusuri:
- Dacă fluxul de aer în camera cazanului este insuficient, se eliberează gudron atunci când arde mesteacănul. Se lipește de barele grătarului, schimbătorul de căldură și pereții cuptorului – întreținerea unității devine foarte dificilă.
- Perioada de valabilitate limitată. Nu merită să pregătiți lemn de foc de mesteacăn cu o aprovizionare mai mare de 2 ani. Transferul de căldură scade semnificativ și, în timp, lemnul devine „putrez”.
Plop
Nu este fezabil din punct de vedere economic să-l folosești pentru ardere într-un cazan. Lemnele de foc se ard rapid, deși furnizează multă căldură.
Pin, molid
Avantaje:
- Combustie excelentă, lemn de foc emite până la 3.800 (pin).
- Încălzirea cu lemn de conifere creează o atmosferă de nedescris în încăperea în care se află centrala. Substanțele eliberate în timpul procesului de ardere distrug microorganismele dăunătoare și au un efect benefic asupra sănătății umane.
Minus: Este atât de semnificativ încât experții nu consideră în mod serios acele de pin drept combustibil pentru un cazan. În acest caz, rășinitatea este un dezavantaj semnificativ al coniferelor. La unele este mai pronunțată, la altele mai puțin (de exemplu, la molid). Dar lipirea rășinii de elementele structurale și o abundență de funingine sunt consecințele generale ale utilizării unui astfel de lemn de foc.
- Ard bine și mocnesc.
- Ele dau multă căldură (3.600).
- Aroma lemnului are proprietăți vindecătoare.
Minusuri:
- Preț mare.
- Dificultate la prelucrare (roci dure).
Tei
Avantaje:
- Lemnul se caracterizează printr-un efect de vindecare. Pentru un cazan, o sobă într-o baie – una dintre cele mai bune alegeri.
- Disipare ridicată a căldurii.
Minusuri:
- Aprindere „grea”.
- În timpul depozitării pe termen lung, lemnul de foc de tei își pierde proprietățile.
Pomi fructiferi
La care se adauga:Perele, cireșele și mărul diferă ca densitate. Ard mult timp și dau multă căldură.Minus:Lemnul este greu de tăiat și se așează. Buștenii sunt stângaci și este imposibil să-i aranjați rațional în camera de ardere. În plus, un astfel de lemn nu se pune în vânzare. Poate fi folosit ca rezervă la tăierea copacilor bătrâni pe șantier.
Arin, aspen
Avanataje:
- Fără probleme cu uscare. Buștenii de arin reduc intens umiditatea chiar și fără nicio influență externă (ventilație forțată, încălzirea depozitului).
- Produsele de ardere ale acestor tipuri de lemn de foc „curăță” perfect sistemul de eliminare a fumului.
- Practic nu există formare de funingine.
- Usor de aprins.
- Posibilitatea de depozitare pe termen lung a lemnului de foc fără a compromite „transferul de căldură” al lemnului.
- Când aspenul și arinul ard, nu există funingine sau fum.
Minus:Cantitatea de căldură generată este mai mică decât cea a speciilor de conifere. Pentru arin este 2.100 kcal, pentru aspen este doar 1.650.
Acest lucru va ușura atingerea unui anumit obiectiv. Fie că este vorba despre curățarea coșului de fum, aprindere rapidă sau ardere lungă.
Criterii de bază pentru alegerea lemnului de foc
Atunci când alegeți lemn de foc pentru cazan, ar trebui să vă concentrați pe următorii parametri :
- Disponibilitatea tipului de lemn în regiune. Materiile prime importate, prin definiție, sunt mai scumpe (prețul include costurile de transport).
- Valoare calorica. Trebuie să acordați atenție conținutului de umiditate al materialului și tipului de lemn.
- Ce se eliberează în timpul arderii, în ce cantitate?
- Caracteristici de uscare și depozitare a lemnului de foc.
- Timp aproximativ de ardere. Este imposibil de determinat exact – depinde de mulți factori.
- Atunci când cumpărați bușteni gata făcute, trebuie să acordați atenție dimensiunii acestora.
- Atunci când alegeți lemn de foc, ar trebui să acordați preferință buștenilor fără scoarță. Acesta este cel care produce cea mai mare parte a funinginei în timpul arderii.
Pentru a asigura stabilitatea unei grămezi de lemne înalte, lungimea recomandată a lemnului de foc este de la 300 la 350 mm. Sunt potrivite pentru aproape toate modelele de cazane pe lemne. Pentru acest parametru, ar trebui să vă concentrați pe dimensiunile camerei de ardere a unității de încălzire. Dacă buștenii ies dincolo de dimensiunile sale (veți arde cu lemn prea mare), atunci nu veți putea închide ușa (capacul) etanș. Aceasta înseamnă că monoxidul de carbon și funinginea vor pătrunde în cameră. Lungimea recomandată a lemnului de foc nu depășește ¾ din adâncimea focarului.Atunci când alegeți bușteni după secțiune transversală, trebuie să înțelegeți că este recomandabil să cumpărați produse de „diferite dimensiuni”. Acest lucru vă va permite să stivuiți rațional și strâns lemnele de foc în focar. Pentru arderea principală se recomandă bușteni cu un diametru de 70–100 mm. Cu ele, marcajul va arde uniform și nu atât de repede. Dar pentru aprindere este mai bine să folosiți lemn de foc mic sau așchii de lemn. Aici trebuie să țineți cont de caracteristicile de proiectare ale cazanului și ale camerei și metoda de aprindere.
Cum să încălzim corect?
Eficiența unei unități de încălzire depinde în primul rând de calitatea combustibilului și abia apoi de caracteristicile cazanului și de gestionarea corectă a funcționării acestuia de către utilizator.Având în vedere varietatea modelelor și îmbunătățirea constantă a acestora, nicio recomandare nu va fi adevărul absolut. Există un singur lucru – urmați instrucțiunile producătorului . Dezvoltatorul cazanului este singura sursă de informații care cunoaște în detaliu toate caracteristicile unui anumit model.Sfaturi generale pentru încălzirea cu lemne:
- Încălziți boilerul. Pentru a aprinde unitatea, se pune aproximativ jumătate din cantitatea obișnuită de lemn de foc. Se iau bușteni de diametru mic. Pentru a vă asigura că umplutura se aprinde rapid, hârtie, așchii de lemn, ramuri uscate și așchii sunt plasate în rândul de jos (sub lemn de foc). Dacă nu ai altceva la îndemână, o labe de pin va fi potrivită. Dar nu trebuie folosit în cantități mari.
- Pentru a asigura un tiraj bun în cazan, buștenii sunt așezați astfel încât să existe mici goluri între „vecini”.
- Dacă camera s-a încălzit bine poate fi determinat de temperatura pereților și de absența condensului pe aceștia. Acum puteți trece la următorul marcaj în următoarea ordine.
- Curăţarea cenuşarului şi a camerei de ardere după încălzirea cazanului (recomandat).
- Așezarea celei de-a doua „porții” de lemn de foc. Buștenii sunt aranjați într-o „fântână” sau în rânduri lăsând mici goluri. Nu puteți umple focarul la capacitate maximă. Aproximativ 150-200 mm ar trebui lăsați în partea de sus. Nerespectarea acestei condiții duce la intrarea unui foc deschis în sistemul de eliminare a fumului.
Caracteristici de control al tracțiunii:
- Zgomotul în coș și flăcările albe sunt un semn de tiraj excesiv.
- Dacă este insuficient, flăcările din focar vor deveni roșiatice.
Culoarea galbenă este un indicator al tracțiunii normale . Cu acest mod, performanța cazanului crește și eficiența unității este atinsă.Notă:
- Cazanele pe combustibil solid de la un număr de producători au 3 uși. Acest lucru se face pentru a ușura aprinderea, despre care mulți utilizatori nu știu. Materialul de aprindere (așchii, ramuri etc.) este plasat prin compartimentul din mijloc. Secțiunea superioară este pentru bușteni.
- În unitățile automate cu combustibil solid, se asigură încălzirea cuptorului. Și numai atunci când există temperatura necesară în el și coșul de fum, automatizarea se va porni și arderea va începe în camera superioară.
Cum să măriți timpul de ardere al unei încărcături: sfaturi
Urmând o serie de reguli, puteți reduce consumul de lemn de foc, puteți crește transferul de căldură și puteți crește intervalele dintre stivele succesive.Pentru a face acest lucru aveți nevoie de :
- puneți numai lemne uscate în focar;
- folosiți lemn de înaltă densitate pentru încălzire;
- dacă buștenii de diferite diametre sunt încărcați într-un cazan cu combustibil solid care nu este echipat cu echipament automat, cei mai mici ar trebui să fie plasați în partea centrală a focarului, iar cei mai mari să fie plasați mai aproape de margini;
- cu cât lemnul de foc este stivuit mai dens, cu atât arde mai mult;
- la cazanele cu ardere superioară, diametrul buștenilor ar trebui să crească de sus în jos, buștenii mari ard mai mult;
- reglați corect fluxul de aer în camera de ardere și alegeți modul optim de ardere;
- Așezați lemn de foc de lungimea recomandată pentru acest model de cazan; cele scurte ard mai repede.
Articolul oferă doar prevederi generale pentru aprinderea cazanului fără a ține cont de caracteristicile fiecărui model. Pentru a vă menține casa caldă și confortabilă, nu trebuie doar să alegeți unitatea de încălzire potrivită, ci și să urmați cu strictețe recomandările producătorului pentru operarea echipamentului. Nu este nevoie să ascultați consilierii din afară. Asistentul principal al proprietarului casei în ceea ce privește utilizarea cazanului este documentația producătorului.